De Projets Éphémères van campus MIL - Laurent Gauthier

VERENIGING: Het project vindt plaats in het voormalige rangeerstation dat vandaag volop omgebouwd wordt tot de campus MIL van de Universiteit van Montreal. MIL, waarvan de naam is afgeleid van ‘milieu’, het midden, is centraal in het île de Montréal gelegen op de kruising van vier arrondissementen. De stedelijke campus is een voorbeeld op het vlak van duurzame ontwikkeling en openheid naar de stad toe. Door de grenzen tussen de Universiteit en de omliggende buurten weg te werken en talloze toegangswegen naar en verbindingspunten met die aangrenzende wijken te creëren, kwamen de Projets Éphémères (tijdelijke projecten) tot stand. De campus is nog in opbouw en het grootste universiteitsterrein in Canada. De doelen ervan zijn duidelijk gericht op inclusiviteit en innovatie.

PROJECT: Tussen de campuspaviljoenen van de Universiteit van Montreal vinden de innoverende Projets Éphémères plaats: culturele, sociale, wetenschappelijke en gemeenschapsprojecten voor de inwoners rond het universiteitsterrein. De ruimte die niet gebruikt wordt tijdens de werken, wordt gebezigd voor wekelijkse activiteiten rond stedelijke landbouw, maar ook stadsplanning en de levenskwaliteit in het algemeen. Doorheen de weken leren de omwoners (van alle leeftijden) heel wat bij. De verschillende tijdelijke projecten zorgen als het ware dus voor een duurzame verandering van de stad.

"Het is belangrijk steeds te onthouden dat een stad ten dienste staat van haar inwoners en niet omgekeerd. Er moet geen strijd of tweedracht zijn, eerder een collectief project." -  Laurent Gauthier